Gorzała czyli historia alkoholu w regionie otwockim

 Kuchnia regionu Otwockiego pod lupą – tym razem przez pryzmat kieliszka

Czy wiecie, że historia kuchni to nie tylko opowieść o potrawach, ale także o napojach? Autor bestsellerowej książki "Otwocki kucharz doskonały" zabiera nas w kolejną fascynującą podróż, tym razem zgłębiając alkoholowe tajemnice regionu otwockiego.
"Gorzała czyli historia alkoholu w regionie otwockim" to nie tylko książka kucharska, ale prawdziwa podróż w czasie.

Od sarmackich zabaw po PRL-owskie szlaki piwne – odkryjemy, co i jak pili nasi przodkowie. Autor, w przystępny, błyskotliwy i nie dający pola dyskusji sposób, przybliżają nam historię picia na ziemiach otwockich, ukazując jej wpływ na życie społeczne i kulturę regionu.

Dlaczego warto przeczytać tę książkę?
  • To nie jest nudna historia: Dzięki lekkiemu pióru autora, rozproszone informacje zebrane w logiczne tematy historyczne stają się interesujące.
  • To książka dla każdego: Niezależnie od tego, czy jesteś historykiem, smakoszem czy po prostu ciekawy regionu – znajdziesz tu coś dla siebie.
  • To podróż w czasie: Między innymi odwiedzimy karczmy, w których biesiadowali nasi przodkowie, co i jak pili letnicy na otwockich wywczasach, czy żydzi faktycznie byli abstynentami, gdzie, co i jak pito w PRL-u. Poznamy historię i kulisy najważniejszych Otwockich lokali gastronomicznych, zarówno tych przedwojennych jak i okresu komuny. 
Chcesz dowiedzieć się więcej o historii picia na ziemiach otwockich? Sięgnij po "Gorzałę" i przekonaj się, że historia może być naprawdę fascynująca!

Zatem przygotuj kieliszek ulubionego trunku i rozpocznij tę wyjątkową podróż!

spis treści:
WSTĘP 
NAJWAŻNIEJSZE ALKOHOLE
  • piwo, wino, wódka, miód pitny, nalewki, wódki smakowe
ŚWIĘTA TRÓJCA - WINO - WÓDKA - PIWO
  • O dawnych libacjach alkoholowych 
  • Od kieliszka do kieliszka: Jak alkohol kształtował zwyczaje w ziem. dworach 
  • Złote czasy dworków. Zapomniane przepisy na alkohole i zakąski 
SKAZANI NA PICIE CZYLI DZIEDZICTWO BOLESNEJ PRZESZŁOŚCI
  • Pańszczyzna 
  • Propinacja 
  • Od kieliszka do dna. Dramat alkoholizmu na wsi 
KARCZMY - IMPERIUM PICIA. HISTORIA, RODZAJE I CIEKAWOSTKI
  • Fakty o karczmach na ziemi otwockiej, o których pewno nie wiedziałeś 
  • Tajemnice gospody i zajazdu. Co kryło się za ich drzwiami? 
  • Magiczne sztuczki i artefakty z wisielców a także o czym musisz wiedzieć aby przeżyć w karczmie

NIE TYLKO LETNICY NA RAUSZU CZYLI ALKOHOL W UZDROWISKU
  • Otwock – kształtowanie się struktury społecznej miasta bez przemysłu 
  • Pierwsi mieszkańcy Otwocka i kierunki rozwoju miejscowości 
  • Dzień postu u pijaków: Gdzie na Otwockim letnisku można kupić alkohol? 
  • Alkohol w sztetlu. Czy Żydzi pili alkohol? - obalamy mity 
  • Czekolada, wino, śliwki: Alkoholowy przewodnik po żydowskich przepisach 

NAJWAŻNIEJSZE LOKALE GASTRONOMICZNE PRZEDWOJENNEGO OTWOCKA
  • Bufet na pierwszej otwockiej stacji kolejowej. Zaskakujące fakty z karty dań 
  • Przepisy z bufetu przedwojennej stacji kolejowej - Otwock 
  • Restauracja Cassino/Goplana - historia w pigułce oraz przepisy z menu 
  • Rekonstrukcja przepisów z restauracji Cassino/Goplana 
  • Nie taka oczywista Cukiernia Adamkiewicza i jej słodkości 
  • Słodkie przepisy z Cukierni Adamkiewicza
  • Dancingi w Otwocku. Moda, muzyka i życie nocne lat 20. i 30. a także receptury na - przedwojenne koktajle alkoholowe
  • Drinki, które rozpalą Twoją wyobraźnię. Przedwojenne smaki dla odważnych
GORZAŁA W CZASACH PRL
  • Komuna – Gdzie kupić wódkę w Otwocku?
  • Okazje do picia w otwockiej rzeczywistości Polski Ludowej 
  • Z pianą na wąsach Szlak piwny po Otwocku w PRL 
  • Zaszyci „bohaterowie” – jak walczono z nadmiernym pijaństwem? 
  • Na zdrowie towarzyszu! Alkoholowe przepisy z PRL-u 
PRL NA TALERZU CZYLI KULTOWE KNAJPY OTWOCKIE
  • „Za komuny było lepiej” mit czy prawda o gastronomii? 
  • Restauracja Stylowa 
  • Z kart menu Stylowej. Kulinarna podróż w czasie 
  • Bar Uniwersalny u Jarząbka. Sama klasyka. Przepisy na dania od Jarząbka 
  • Restauracja Nowoczesna. Od obiadu po kolację. Rekonstrukcja dań z „Nowoczesnej”
  • Kawiarnia Adria Legendarne smaki kawiarni Adria - przepisy
  • Restauracja Ambasadorska/Suwalska Spotkanie ze smakiem. Przepisy z legendarnej Ambasadorskiej
  • Hotel Pod Dębami Sekrety kuchni Hotelu pod Dębami. Przepisy, które musisz poznać
  • „Pod wiejską lipą” czyli gastronomia na wsi,  Rekonstrukcje potraw wiejskich zakładów gastronomicznych
PODSUMOWANIE I ZAKOŃCZENIE
  • Podsumowanie / zakończenie
  • Dodatek: krótki słownik PRL-owskiego picia oraz popularne toasty



parametry techniczne 
Format: 170 mm x 240 mm
Papier: Offset 80g, druk czarno biały
Okładka miękka: kreda 300g., folia matowa
grzbiet klejony
Liczba stron: 200