Gorzała czyli historia alkoholu w regionie otwockim
Kuchnia regionu Otwockiego pod lupą – tym razem przez pryzmat kieliszka
Czy wiecie, że historia kuchni to nie tylko opowieść o potrawach, ale także o napojach? Autor bestsellerowej książki "Otwocki kucharz doskonały" zabiera nas w kolejną fascynującą podróż, tym razem zgłębiając alkoholowe tajemnice regionu otwockiego.
"Gorzała czyli historia alkoholu w regionie otwockim" to nie tylko książka kucharska, ale prawdziwa podróż w czasie.Od sarmackich zabaw po PRL-owskie szlaki piwne – odkryjemy, co i jak pili nasi przodkowie. Autor, w przystępny, błyskotliwy i nie dający pola dyskusji sposób, przybliżają nam historię picia na ziemiach otwockich, ukazując jej wpływ na życie społeczne i kulturę regionu.
Dlaczego warto przeczytać tę książkę?
- To nie jest nudna historia: Dzięki lekkiemu pióru autora, rozproszone informacje zebrane w logiczne tematy historyczne stają się interesujące.
- To książka dla każdego: Niezależnie od tego, czy jesteś historykiem, smakoszem czy po prostu ciekawy regionu – znajdziesz tu coś dla siebie.
- To podróż w czasie: Między innymi odwiedzimy karczmy, w których biesiadowali nasi przodkowie, co i jak pili letnicy na otwockich wywczasach, czy żydzi faktycznie byli abstynentami, gdzie, co i jak pito w PRL-u. Poznamy historię i kulisy najważniejszych Otwockich lokali gastronomicznych, zarówno tych przedwojennych jak i okresu komuny.
Zatem przygotuj kieliszek ulubionego trunku i rozpocznij tę wyjątkową podróż!
spis treści:
WSTĘP
NAJWAŻNIEJSZE ALKOHOLE
- piwo, wino, wódka, miód pitny, nalewki, wódki smakowe
ŚWIĘTA TRÓJCA - WINO - WÓDKA - PIWO
- O dawnych libacjach alkoholowych
- Od kieliszka do kieliszka: Jak alkohol kształtował zwyczaje w ziem. dworach
- Złote czasy dworków. Zapomniane przepisy na alkohole i zakąski
SKAZANI NA PICIE CZYLI DZIEDZICTWO BOLESNEJ PRZESZŁOŚCI
- Pańszczyzna
- Propinacja
- Od kieliszka do dna. Dramat alkoholizmu na wsi
KARCZMY - IMPERIUM PICIA. HISTORIA, RODZAJE I CIEKAWOSTKI
- Fakty o karczmach na ziemi otwockiej, o których pewno nie wiedziałeś
- Tajemnice gospody i zajazdu. Co kryło się za ich drzwiami?
- Magiczne sztuczki i artefakty z wisielców a także o czym musisz wiedzieć aby przeżyć w karczmie
NIE TYLKO LETNICY NA RAUSZU CZYLI ALKOHOL W UZDROWISKU
- Otwock – kształtowanie się struktury społecznej miasta bez przemysłu
- Pierwsi mieszkańcy Otwocka i kierunki rozwoju miejscowości
- Dzień postu u pijaków: Gdzie na Otwockim letnisku można kupić alkohol?
- Alkohol w sztetlu. Czy Żydzi pili alkohol? - obalamy mity
- Czekolada, wino, śliwki: Alkoholowy przewodnik po żydowskich przepisach
NAJWAŻNIEJSZE LOKALE GASTRONOMICZNE PRZEDWOJENNEGO OTWOCKA
- Bufet na pierwszej otwockiej stacji kolejowej. Zaskakujące fakty z karty dań
- Przepisy z bufetu przedwojennej stacji kolejowej - Otwock
- Restauracja Cassino/Goplana - historia w pigułce oraz przepisy z menu
- Rekonstrukcja przepisów z restauracji Cassino/Goplana
- Nie taka oczywista Cukiernia Adamkiewicza i jej słodkości
- Słodkie przepisy z Cukierni Adamkiewicza
- Dancingi w Otwocku. Moda, muzyka i życie nocne lat 20. i 30. a także receptury na - przedwojenne koktajle alkoholowe
- Drinki, które rozpalą Twoją wyobraźnię. Przedwojenne smaki dla odważnych
GORZAŁA W CZASACH PRL
- Komuna – Gdzie kupić wódkę w Otwocku?
- Okazje do picia w otwockiej rzeczywistości Polski Ludowej
- Z pianą na wąsach Szlak piwny po Otwocku w PRL
- Zaszyci „bohaterowie” – jak walczono z nadmiernym pijaństwem?
- Na zdrowie towarzyszu! Alkoholowe przepisy z PRL-u
PRL NA TALERZU CZYLI KULTOWE KNAJPY OTWOCKIE
- „Za komuny było lepiej” mit czy prawda o gastronomii?
- Restauracja Stylowa
- Z kart menu Stylowej. Kulinarna podróż w czasie
- Bar Uniwersalny u Jarząbka. Sama klasyka. Przepisy na dania od Jarząbka
- Restauracja Nowoczesna. Od obiadu po kolację. Rekonstrukcja dań z „Nowoczesnej”
- Kawiarnia Adria Legendarne smaki kawiarni Adria - przepisy
- Restauracja Ambasadorska/Suwalska Spotkanie ze smakiem. Przepisy z legendarnej Ambasadorskiej
- Hotel Pod Dębami Sekrety kuchni Hotelu pod Dębami. Przepisy, które musisz poznać
- „Pod wiejską lipą” czyli gastronomia na wsi, Rekonstrukcje potraw wiejskich zakładów gastronomicznych
PODSUMOWANIE I ZAKOŃCZENIE
- Podsumowanie / zakończenie
- Dodatek: krótki słownik PRL-owskiego picia oraz popularne toasty
parametry techniczne
Format: 170 mm x 240 mm
Papier: Offset 80g, druk czarno biały
Okładka miękka: kreda 300g., folia matowa
grzbiet klejony
Liczba stron: 200