Kim byli otwoccy letnicy?
Aby zrozumieć, kim byli letnicy w Otwocku, musimy cofnąć się w czasie i przyjrzeć się strukturze społecznej Warszawy końca XIX i początku XX wieku. To właśnie mieszkańcy stolicy stanowili główną grupę letników, pensjonariuszy i kuracjuszy w tym nadwiślańskim kurorcie. Analiza ich pochodzenia pozwala nam lepiej zrozumieć, jakie czynniki kształtowały specyficzny charakter otwockiej kuchni.
Zmiany społeczno-gospodarcze a migracje
Szybki rozwój przemysłu i usług w XIX i XX wieku przyczynił się do powstania nowych klas społecznych w Warszawie. Zamożni mieszczanie, kupcy i rzemieślnicy inwestowali w rozwijającą się gospodarkę, dorabiając się znacznych majątków. Jednocześnie, rozwój stolicy spowodował zapotrzebowanie na siłę roboczą, przyciągając do miasta zarówno niewykwalifikowanych robotników, jak i chłopów szukających lepszych warunków życia.Równolegle, wieś przechodziła głęboką transformację. Młode pokolenie ziemian, często dobrze wykształcone, nie wiązało swojej przyszłości z rolnictwem. Przyjeżdżali do Warszawy, tworząc tkankę warstwy średniej i inteligencji, pełniąc funkcje w administracji, oświacie i wolnych zawodach.
Struktura mieszkańców Warszawy w XIX w. |
Warszawiacy w Otwocku – wpływ na lokalną kulturę
bibliografia:
Żyromski M., Dziewiętnastowieczna rodzina polska, w Rocznik Socjologii Rodziny XII, UAM, 2000 - Studnicka-Mariańczyk M., Wzór wielokulturowości w wychowaniu panien i kawalerów z dworów ziemiańskich w Królestwie Polskim, Prace Naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie w Pedagogika, t. XXV, nr 2, 2016 r
Nietyksza M., Ludność Warszawy na przełomie XIX i XX wieku, PWN Warszawa 1971 r.
Krzywińska J., Kultura kulinarna we współczesnej Polsce. Źródła, przeobrażenia, zróżnicowania Uniwersytet im. A. Mickiewicza Wyd. N. Społecznych, Inst. Socjologii. 2013 r.
Płonka-Syroka B., Kuchnia mieszczańska na ziemiach polskich w XIX w Historia Diety i kultury odżywiania, tom 1, 2018 r.
Komentarze
Prześlij komentarz