POLECAM

zakladka

Melchior Walbach czyżby ojciec Karczewskiej kiełbasy?

Być może tak wyglądał Melchior Walbach Nazwisko, które nic nie mówi… a powinno Choć w Karczewie od kilku lat organizuje…

Jutrzenka – producent legendarnych PRL-owskich irysów

Sklep firmowy Jutrzenki Jutrzenka to jeden z nielicznych zakładów cukierniczych epoki PRL, które nie tylko przetrwały t…

Nie rogale i nie gęsina - co naprawdę jadano w listopadzie w regionie otwockim i na Mazowszu

W kawiarni XX lecie międzywojenne Tradycja kulinarna Mazowsza — a szczególnie okolic Otwocka, Karczewa, Świdra, Mlądza …

Piłsudski w Otwocku - co jadał Marszałek ?

W sierpniu 1915 roku Józef Piłsudski, zmuszony do opuszczenia zajętej przez Niemców Warszawy, wybrał na miejsce pobytu …

Piłsudski w Otwocku - przepisy kulinarne

Marszałek Józef Piłsudski słynął z zamiłowania do prostych, domowych słodkości. Wśród jego ulubionych wypieków były c…

Wybrane przepisy Otwockiej kuchni wiejskiej

Wiejski posiłek w przerwie od pracy W artykule Otwocka kuchnia wiejska opisałem, jak wyglądała kuchnia mazowieckiej ws…

Historia otwockiego street foodu

Pisać o dziejach otwockiego street foodu to trochę jak porwać się z motyką na słońce. A jednak – warto podjąć tę próbę.…

Wsie regionu otwockiego – alkohol jako lekarstwo

Autor tekstu: Piotr Stefański W przedwojennej Polsce wieś była niemal całkowicie pozbawiona dostępu do fachowej opiek…

Dworki regionu Otwockiego - Apteczki domowe

Autor tekstu: Piotr Stefański Organizacja dworku, także tych leżących niegdyś na terenach dzisiejszego powiatu otwockie…

Zajrzyj na youtube